Deze maand ga ik het derde jaar in van mijn promotie-traject over ‘Leiderschap & Zingeving’ en de betekenis van reflectie daarbij.
En, hoe verder ik kom, hoe boeiender het wordt. Ik deed onderzoek, schreef een eerste artikel, gevolgd door een jaar van diepte-interviews over de vraag “Hoe reflecteren leiders in ’the eye of the storm?’”

Ik toets de literatuur over complexiteit, VUCA en ‘fluid modernity’ en wat dit betekent voor de leiders op strategische posities voor hun ‘zin-geving’ en ‘zin-vinding’.

Samen met mijn promotoren van Universiteit voor Humanistiek en Vrije Universiteit Amsterdam ontdek ik mooie nieuwe uitkomsten. En wat blijkt? De beleving van deze leiders is wezenlijk anders dan de literatuur doet vermoeden.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat de leiders die ik sprak -vaak snelle denkers- de complexiteit juist ervaren als prikkelend en een belangrijke bron voor inspiratie (en niet zozeer als ‘adaptive problem’).

De grootste last bleek vooral Chronos, de dominante kracht van de lineaire, meetbare, geplande tijd; in agenda’s, vergaderingen, projecten etc. etc. En hand in hand daarmee het groeiende verlangen naar het meer intuïtieve Kairos (de natuurlijke tijd).

En dit zijn nog maar 2 thema’s uit de 40 uitkomsten die we vonden (o.b.v. de meer dan 1000 verschillende fenomenen en belevingen die ik met de leiders besprak).

Een groep directeuren uit België vroeg me een masterclass te verzorgen over de belangrijkste inzichten en hen ook gelijk een vertragende reflectieve sessie te bieden. Vorige week was het zover!

Na twee jaar van onderzoeken en schrijven was het een groot genoegen met hen in gesprek te zijn over persoonlijke thema’s en hun onderlinge dialoog en reflectie daarin te faciliteren.

Dat smaakt naar meer! Dus, mocht je met jouw organisatie ook willen reflecteren op thema’s als deze, ik deel mijn inzichten graag in een Masterclass of Key-note!

Of als je persoonlijk interesse hebt in de diepere betekenis van deze uitkomsten," target="_blank" rel="noopener"> stuur dan een reactie. Je ontvangt vervolgens een uitnodiging met een toelichting op het ‘hoe, wat en wanneer’.

Hartelijke groet,

" target="_blank" rel="noopener">Barbara van der Steen